Viktigt att tänka på inför husköpet

När du hittat ditt drömhus är det lätt att sväva iväg på rosa moln. Visst ska du tillåta dig att ha den känslan och att riktigt njuta av den. Det är bara viktigt att du inte glömmer bort det där som kanske känns tråkigt, nämligen att undersöka huset på alla sätt så att husköpet inte blir en dyrköpt läxa.

Räkna på kostnader

När du ska köpa villa är det viktigt att inte stirra dig blind på priset på fastigheten. Om ett objekt är ovanligt billigt kan det innebära att det finns ett stort renoveringsbehov. Visst kan det vara kul att renovera, men det kostar en hel del och tar dessutom mycket tid i anspråk. Det är därför viktigt att du räknar på vad renoveringen skulle kunna kosta. Fundera också över om du kommer att orka med allt det arbete och kaos en renovering kan innebära. Känns både kostnader och arbetsbörda okej är det bara att slå till.

Det är också viktigt att besiktiga fastigheten för dolda fel. En fuktskada kan till exempel vara nästan osynlig, men ändå omfattande. Se till att använda dig av en oberoende besiktningsman och lita inte bara på vad säljare och mäklare berättar för dig.

Vilka behov finns?

Det är lätt att du försvinner in i en drömvärld när du upptäcker ett speciellt vackert hus. Vid sådana tillfällen är det dock viktigt att försöka se nyktert på situationen. Uppfyller bostaden dina behov? Behöver du till exempel kunna ha ett hemmakontor eller extra barnrum? Då är det bra att titta på om möjligheten till det finns. Är du en person som hatar att pendla till jobbet? Se då till att bostaden inte ligger allt för långt ifrån din arbetsplats. Om barn finns med i bilden är det viktigt att undersöka om det finns bra skolor och förskolor i närheten. Kort sagt, du bör se till att ditt liv blir så praktiskt som möjligt när du flyttar. Visst kan det kännas idylliskt med en liten stuga på landet, men med dåliga kommunikationer och långa restider kan det bli jobbigt i längden. Allt beror egentligen helt och hållet på vad du uppskattar i livet.

Senaste inläggen