Se över taket på ditt hus

Alla som skaffar ett hus vet hur mycket tid och energi man lägger på att inreda det och göra det till ett hem. Det mesta av fokuset läggs på husets insida och det är lätt att glömma bort att husets exteriör också behöver vård och omsorg. Fasaden behöver rengöras och målas, fönstren bör ses över regelbundet och så också den allra viktigaste delen av alla hus – taket. Taket är husets sköld mot vädrets makter och det skall stå emot mycket, vatten, snö och vind. Därför bör man också underhålla sitt tak noggrant och ge det rätt förutsättningar för att hålla länge.

I Sverige är det vanligast att tak består av plåt, takpannor eller takpapp. Det blir också allt mer vanligt med solcellstak. Oavsett vilken typ av tak som finns på ditt hus så behöver det regelbunden tillsyn och omvårdnad. Inspektera taket både från marken och på plats uppe på taket. Leta efter svagheter såsom spräckta eller lösa takpannor eller plåtpartier. Om det går kan det vara bra att lyfta på delar av yttermaterialet för att se i vilket skick läkter och underlagspapp är. Besök företaget Villatakexperten om du bor i Stockholm eller Uppsala och behöver hjälp med att takläggning.

Det är också viktigt att veta att skador som uppstår genom att vatten utifrån kommit in genom taket inte täcks av hemförsäkringen. Ett otätt tak som tar in vatten kan därför orsaka obehagliga överraskningar i och med att du själv får stå för reparationen av skadorna. När du vet detta förstår du också vikten av att underhålla taket och inspektera det ofta så att du upptäcker eventuella skador och otätheter innan de blir akuta.

Senaste inläggen