Textilier i inredningen

En inredningsdetalj som man kanske inte tänker särskilt mycket på när den väl är där, men som man definitivt skulle sakna om den fattades, är alla textilier som finns i ett hem. Textilier ger hemmet ett mjukare och varmare intryck, både bildligt och bokstavligen, och dämpar dessutom ljudet i hemmet. Ett hem utan textilier skulle antagligen kännas ekande tomt, trots att det var fullt med möbler.

En typ av textilier som är viktiga i hemmet är till exempel mattor. Mattor är inte bara sköna att gå på och värmer upp kalla golv (särskilt i Sverige där vi har vinter större delen av året), utan ger också rummet en inramning som kan knyta ihop olika inredningselement. Om man till exempel plockar upp färger från kuddarna i soffan eller en lampa över bordet i mattan skapas en röd tråd i inredningen som är subtil men ändå mycket effektiv.

Gardiner är en form av textilier som har både en praktisk och estetisk funktion. De fungerar ju dels som insynsskydd och solskydd, dels som en vacker inramning av hemmets fönster. Gardiner är också en av de få delar av inredningen som vi byter ut regelbundet – många tycker ju om att byta gardiner efter årstid, och ha skirare, ljusa gardiner på sommaren och lite tyngre och mörkare gardiner under vinterhalvåret. Självklart har många också särskilda julgardiner som bara sätts upp under december. Vissa mönster på textilier har verkligen blivit ikoniska, som Marimekkos blomstermönster. Om du drömmer om ett par gardiner helt i Marimekkomönster kommer det dock att kosta en rejäl slant, eftersom design (särskilt ikonisk design) aldrig är billig. Om du ändå är fast besluten att uppfylla din dröm, kan du behöva se över olika bankers lånevillkor på Lanlistan.se, till exempel vad som gäller för Ellos privatlån. Även om det inte är en sund ekonomisk investering att låna pengar för sådana saker, kan det vara värt det om du känner att inredning är viktigt för dig.

Vilket hem skulle slutligen vara komplett utan sköna mystextilier i soffan? Med mystextilier menas filtar, plädar och kuddar som man kan värma sig med och gosa med under sena filmkvällar, eller när man kommer hem från en lång och hård arbetsdag och bara vill sjunka ner i något mjukt.

Senaste inläggen