Interiör

Vad är interiör?

Interiör är som namnet avslöjar, inredning som finns på insidan av ett hus eller i en bil. När du ska dekorera utsidan kallas det för exteriör. Interiör i hus är framförallt möbler och mattor och det kan du hitta i flera olika möbelaffärer, bland annat på IKEA. När det gäller bilar är interiören allt som finns inne i bilen bland annat stolar, ratt och instrumentbräda. Du kan välja att byta klädsel på bilstolarna och då kan du välja mellan skinn och tyg i många olika färger och mönster. Interiör innefattar också textilier som gardiner och kuddar som du kan ha i ditt hem.

När du ska bygga ett nytt hus eller renovera ditt gamla hus kan du välja att bygga det hur du vill och du kan också välja precis vilken interiör du vill ha. Alla har sin egen stil och det finns inget rätt eller fel. Om du ska renovera och tänker slänga ut dina kuddar, täcken eller filtar kan du tänka om och skänka dem som julgåva till välgörenhet istället. Vi har en stor hemlöshet i Sverige och dessa saker kan hjälpa på kalla vinterdagar. Vi slänger oftast sånt vi inte själva vill ha, men om vi istället hade samlat ihop det och gett det till behövande hade det blivit till nytta för någon som behöver det mer.

Inredaren fixar interiören

Interiör handlar om inredning och de som jobbar med det är inredare och för att bli detta och jobba inom yrket behöver du ingen speciell erfarenhet mer än en utbildning. Du behöver inte ha arbetat med det tidigare utan det kan vara helt nytt för dig. Du behöver dock vara kunnig på det du gör. När vi människor anlitar inredare är det för att få hjälp att få ordning på insidan och ibland även utsidan av vårt hem. Vi kanske inte själva vet hur vi ska dekorera och kanske inte heller har fantasin till att försöka. Det kan också vara så att ett företag tar in en inredare för att ta hand om interiören när nya hus ska byggas.

Inredarens uppgift blir att inreda och sätta färg och stil på huset för att det ska bli attraktivt för köparna. Oftast när du köper ditt hem är det redan stylat eftersom en person har bott där tidigare. Ibland följer inredningen med på köpet och ibland måste du köpa det själv. Inredaren kan också hjälpa dig att inreda ditt hem på nätet först för att se om du tycker om stilen. Om du tackar ja till detta, kommer inredaren att inreda ditt hem på det sättet. Om du ska köpa ett hus som inte är byggt redan kan bilderna i säljannonserna vara datainredda rum. Det gör att du som köpare kan få en känsla för hur det kan se ut i färdigt resultat.

Senaste inläggen