Renovera ditt badrum

Badrummet är det mest komplicerade rummet i huset att få etablerat eller byggt om. Därför är det viktigt, att du förbereder dig väl, om du ska renovera ditt badrum. Förutom dina egna önskningar och din personliga stil, så finns det en rad regler och bestämmelser när det gäller badrum.

Kom ihåg att det tar tid att få lagat ett komplett badrum. Det finns många faser i arbetet, och det ska olika hantverkare in på olika tidpunkter. Ska man börja helt från grunden med att riva ner kakel, stöpa nytt golv och måla, så kan det gå upp till 4 – 5 veckor, innan man kan börja använda sitt nya badrum.

Vad kostar ett nytt badrum?

Det beror naturligtvis på, om det handlar om det lilla extra badrummet med dusch, handfat och toalett – eller om du går efter det lyxiga wellness-badrummet med jacuzzi, dubbel dusch och lyxiga handdukstorkar. Det är flere poster, som kan påverka budgeten. Ska det t.ex. vara keramiska plattor från en byggmarknad eller handmålat kakel av lava?

Är det fint med en vanlig armatur till handfatet, eller ska det vara beröringsfritt? Och ska toaletten kunna mera än bara att spola –och kanske vara med dusch-funktion eller andra smarta funktioner? Se handdukstorkar här.

Kan jag själv renovera mitt badrum?

Nej, det kan inte rekommenderas. Det finns flera installationer i ett badrum, som ska utföras av auktoriserade hantverkare. Dessutom är alla arbetsuppgifter i etableringen av ett badrum svåra, och ska göras ordentligt och i överensstämmelse med lagar och regler. Annars riskerar du att skulle göra om allt från början. Du riskerar också, att försäkringen inte kommer att täcka eventuella skador.

Om du bor i hus, ska du inte have byggnadstillstånd för att bygga nytt eller renovera det gamla badrummet. Såvida inte du vill utvidga badrummet avsevärt eller flyttar badrummet till ett helt nytt rum. Är du osäker, så prata med kommunen först. Om du bor i lägenhet, ska du som utgångspunkt ha byggnadstillstånd, med mindre det handlar om småändringar.

Ventilation

I hus byggda efter 1972 finns det krav om ventilation i badrummet. Det ska antingen finnas en lufttrumma eller en mekanisk ventilation. Är ditt badrum placeret ut mot husets yttervägg, ska det antingen finnas ett fönster, som kan öppnas, en dörr, en lucka eller avluftningsventil.

Ett fönster är det bästa, eftersom det både ger frisk luft och ljus i badrummet. Här kan du själv välja om det ska vara ett stort eller lite, vilken öppningsfunktion det ska ha och om glaset ska vara helt genomskinligt eller matt. Hos www.sparfonster.se kan du se en rad olika möjligheter.

Senaste inläggen