Färgerna på tapeterna kan påverka ditt humör

Vad gäller färger på väggarna dras vi oftast åt två olika håll. Dels vill vi att tapeterna eller målarfärgerna ska vara moderiktiga. Dels vill vi må bra när vi ser dem och vistas i rummet. Hur otroligt det än låter kan färgerna i hemmet, och då inte minst färgerna på väggarna, påverka hur vi mår och våra humör. Detta kallas färgpsykologi.

Färgen blå gör oss kluvna; blått är kallt och ändå rogivande. Ett rum i blått och vitt är ett rum i harmoni, och den vilsamma känslan fortplantar sig i oss. Det sägs att blått dessutom gör oss mer kreativa – har du provat?

Grått kan få oss att bäva. Det är något med färgen som påminner om ett strängt allvar, kyla och stelhet, men även om enkelhet och elegans. Mest av allt kan grått göra oss rastlösa, då färgen förknippas med tristess. Ett rum i grå nyanser kan också locka fram våra mest kreativa sidor.

Vit är inte nödvändigtvis en tom eller innehållslös färg. Den har sitt eget uttryck och i kombination med andra färger på tapeter och inredning skiftar dess karaktär. Lika mycket som vitt kan inge lugn – rummet blir inte så plottrigt med vitt – kan det upplevas som kliniskt och stressande.

Färgen grön står för kontraster. Å ena sidan pulserar den av liv. Å andra sidan symboliserar den lugn och balans. Grönt påstås skärpa våra sinnen – känner du dig smartare i rum med gröna tapeter eller målarfärger på väggarna? Vi planerar att prova om grönt i arbetsrummet kan ta fram det skarpaste i oss.

Gult har ett slags kulturell särställning. I litteraturen och konsten har färgen sedan ett par hundra år tillbaka varit en symbol för det sjuka och förvridna. Idag upplever många att de blir just sjuka av att vistas i rum med gula tapeter. De känner sig framför allt illamående. Undrar om känslorna vi får inför gult har att göra med dess kulturhistoria eller om det är färgens effekt på vårt humör som har påverkat kulturen?

Färgen orange är en spännande inredningsfärg. Den sägs kunna stärka kommunikationen, optimismen, entusiasmen – och aptiten! Vi tycker orange är supersnyggt, men med tanke på dess egenskaper gör den sig kanske allra bäst på ett kontor.

Vi avrundar denna artikel om hur färgerna påverkar vårt humör med att skriva om röd, kärlekens och gemenskapens färg. Trots sina fina egenskaper och symbolvärde är röda tapeter och färger på väggarna inte direkt lugnande. Röd är trots allt också varningssignalernas färg. Sett i ett evolutionärt perspektiv har röd gjort att vi undvikit att äta vissa växter och röra vid vissa djur. Färgen har hjälpt oss att överleva genom att stressa upp oss. Därför är ett rött rum inte alltid så vilsamt.

Senaste inläggen