Att inreda en sekelskifteslägenhet modernt utan att förstöra den gamla charmen kan vara svårt. Gränsen mellan vad som passar in i miljön och vad som uppfattas som malplacerat upplevs ibland som hårfin. Det behöver dock inte vara så svårt, och man ska inte vara rädd för att våga ta ut svängarna. Det kan bli bättre än du föreställt dig!
Våga vägra vitt
Ljusa, fräscha våningar målade helt i vitt har varit populära ett tag, och kan vara nog så vackra. Idag verkar dock allt fler gå ifrån det helvita och addera färg på väggar och möbler. Bara genom att istället måla väggarna i en ljusgrå kulör får rummet en helt annan atmosfär, och vackra detaljer som t ex höga golvsocklar och stuckatur kommer i fokus på ett helt annat sätt. Vill man istället tapetsera finns det mängder av tapeter med fina mönster som passar perfekt för sekelskifteslägenheter. Många sekelskiftesvåningar har dessutom fantastiska pardörrar, där man om man är djärv kan välja att måla ena sidan i en accentfärg, t ex turkos eller mintgrön. Följ sedan upp färgen i mindre inredningsdetaljer som kuddar, tavlor eller prydnadsföremål. I SvD:s reportage om Fredrik och Kristinas hem på Östermalm kan man hitta mer färginspiration.
Utnyttja takhöjden
De flesta sekelskifteslägenheter stoltserar med en imponerande takhöjd. Har man en passande vägg kan man utnyttja ytan till att hänga upp en stor målning. Takhöjden gör att man med fördel kan använda sig av stora inredningsdetaljer utan att de tar överhanden i rummet. Vill man hänga upp gardiner blir det snyggast om man använder en gardinskena som låter gardinerna gå från tak till golv. En maffig kristallkrona som taklampa förhöjer känslan ytterligare, och passar utmärkt i just sekelskiftesvåningar. Låt rummet till sist reflekteras i en enorm spegel med snirklig ram i gammal stil.
Dra även nytta av takhöjden till förvaring. Många våningar från sekelskiftet saknar bra förvaringsmöjligheter. I dessa fall lämpar det sig utmärkt att t ex satsa på platsbyggda garderober längs en vägg i sovrummet. Då kan man använda utrymmet högst upp till saker som används sällan.