Att inreda sitt första hem

Om du har upplevt pest och pina med att hitta ditt nya boende och rent av dammsugit sajter som Bostadsportal och liknande för att hitta en hyresrätt eller en studentbostad, och äntligen klarat av att hitta ett hem, är det dags att börja tänka på inredning. Att inreda sitt första hem är oerhört kul och även om du kanske inte har en tjock plånbok när du flyttar hemifrån för första gången, har du säkerligen fullt av idéer. Med stor sannolikhet har dina föräldrar hjälpt dig med några enstaka möbler eller har du ärvt något som kan komma till användning. Här får du lite tips om hur du bäst kan inreda din bostad enligt en stil som kallas compact living.

Bygg på höjden

Eftersom det är högst sannolikt att ditt första hem inte är av det största slaget, är det en bra idé att se till att göra det större med smarta lösningar, för att maximera såväl boyta som förvaringsyta. Ett trick är då att bygga på höjden och inte inåt rummen. Det innebär att du försöker hitta förvaring på väggarna istället för att köpa till byråer och skåp som bara tar upp plats och gör ditt hem ännu mindre. På samma gång ger detta ett intryck att rummet är högre i tak. Dra nytta av detta även när du hänger upp gardiner – häng dem högt.

Tänk smart

Köp bara möbler som har extra förvaringsmöjligheter, som en säng med inbyggda lådor eller snygga men praktiska byråer där du kan lägga allt möjligt krimskrams. Detta är också ett sätt att slippa se dina prylar ligga framme och samla damm. Du bör även tänka på möblernas form genom att köpa hyllor eller skåp som passar in i hörn där det vanligtvis är helt tomt. Dessa utrymmen är annars helt outnyttjade. När även hörnen får fylla en funktion skapar du mer yta i en trångbodd bostad.

För att dela av din lilla etta kan du sätta upp en svängdörr, ett skynke eller en dragdörr som helt plötsligt skapar ett extra rum om någon vän eller familjemedlem kommer på besök och vill vara lite för sig själv. En skjutdörr är enkel att sätta upp och lätt att ta ned om du senare flyttar ut.

Andra idéer är att bara välja väggmonterade lampor eller hänga upp köksredskap på väggen i köket för att utnyttja köksskåpen för andra ändamål. Det blir dessutom ganska snyggt och ser lite proffsigt ut med upphängda köksattiraljer.

Lek med färg

Med färg kan du skapa mycket – inte minst illusioner av att ytor ser större eller mindre ut än vad de i själva verket är. Att måla om kostar dessutom inte så mycket, då du kan utföra det helt på egen hand. Bjud in dina kompisar en helg och ta en rejäl målardag.

Senaste inläggen