Skapa effektiv förvaring

En faktor som många glömmer att ta med i beräkningen när man planerar sin inredning är var man ska få plats med förvaring. Att säga att man aldrig kan få för mycket förvaring är en underdrift – vi människor samlar hela tiden på oss mer och mer saker, och om man inte vill att dessa ska ligga spridda runt om i hemmet och skapa oreda måste man ha någonstans där man kan stuva undan dem utom synhåll. Därför är det viktigt att tänka över hur man kan skapa effektiva förvaringsmöjligheter i sitt hem, och använda sig av dessa på bästa sätt.

Ett vanligt sätt att skapa förvaring som inte märks är till exempel att bygga inbyggda, fasta garderober. När detta görs på rätt sätt kommer garderoberna att smälta samman med rummets vägg, och utrymmet innanför garderobsdörrarna kommer att kännas som extra utrymme man inte hade tidigare (även om man hade det). Om man använder sig av skjutdörrar på garderoberna är ett annat tips att välja spegeldörrar. Speglarna kommer nämligen att få resten av rummet att se större ut, trots att man har tagit en bit av dess yta för att skapa garderober.

Ett annat hett tips när man ska hitta förvaringsmöjligheter är att utnyttja de utrymmen som annars skulle vara helt bortkastade, till exempel golvytan under sängen. Det finns flera sätt att fixa förvaringsutrymme under sängen. Man kan till exempel köpa sängar som har inbyggd förvaring redan från början, till exempel i form av lådor under sängbotten, eller en sängbotten som kan lyftas upp med förvaringsutrymme inuti sängramen. Ett annat alternativ är att helt enkelt köpa dekorativa kartonger eller lådor med lock som man kan skjuta in under sängen. På samma sätt kan man skapa extra förvaringsutrymme uppåt; om man till exempel har en garderob eller ett skåp som inte går hela vägen upp till taket kan det vara en perfekt plats att ställa ytterligare en liten låda eller kartong med saker man inte behöver använda särskilt ofta.

Något annat man kan göra för att få ens hem att kännas mindre rörigt och belamrat är att dölja sådana saker som stör harmonin i rummet, till exempel elementen. Genom att ställa ett snyggt elementskydd framför elementet, i en färg och stil som passar resten av inredningen, kan något som störde helhetsintrycket istället bli en dekorativ del av inredningen. Detta, i kombination med att du kan lägga undan allt du vill få bort i dina nya förvaringsutrymmen, kommer att ge dig ett hem som känns rent och välstädat hela tiden.

Senaste inläggen